Choď na obsah Choď na menu

Hrnčekový mrkvový koláč

6. 4. 2018

dscn3378.jpg

15 min
príprava
 
30 min
na 180 °C
4 hrnčeky (najemno posekaná, nastrúhaná)
2 hrnčeky
1 hrnčeky (najemno posekané, nastrúhané)
4 ks
3/4 hrnčeka
2 ČL
1 hrnček (alebo biely kryštálový)
1 ČL
Poleva:
400 g (alebo mascarpone, Lučina)
1 bal.
1 bal.
 podľa chuti
 
 (na posypanie) mleté

Postup prípravy

  1. 1

    Vajíčka s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme olej, nastrúhanú alebo najemno nasekanú mrkvu, struhané/sekané orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva a škoricou a vareškou vymiešame cesto. Pečieme na klasickom veľkom plechu (vymastenom a vysypanom múkou, samozrejme) v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 30 min, závisí od rúry.

  2. 2

    Na polevu si deň alebo i dva dni predom dáme na sitko s gázou stiecť jogurt zmiešaný s kyslou smotanou. Hustý odtečený jogurt so smotanou vymiešame s nátierkovým maslom, podľa chuti osladíme a pridáme citrónovú šťavu. Natrieme na vychladnutý koláč a posypeme mletými orechami. POZN: kto má alebo na to má, na polevu použije marcarpone, Lučinu, jak je libo ;)

  3. 3

    Koláč skladujeme v chladničke, kvôli poleve, ale pred konzumáciou odporúčam vybrať z chladu skôr, vtedy bude naozaj šťavnatý a poleva výraznejšia.